Marnowanie żywności to ciągle duży problem Polaków

Problem marnowania żywności jest powszechny i dotyczy głównie państw wysokorozwiniętych. Według analizy dotyczącej marnowania żywności przygotowanej przez Najwyższą Izbę Kontroli, w Polsce każdego roku marnuje się niemal 5 mln ton żywności.

Badania pokazały, że w naszym kraju aż 60% jedzenia marnuje się w gospodarstwach domowych.

Co wyrzucamy i dlaczego tak się dzieje?
 
Polacy często marnują jedzenie, bo lubią kupować na zapas, co najbardziej było widać na przykładzie pandemii. Podobnie jest ze świętami, kiedy marnujemy nawet 3 razy więcej jedzenia, bo nie potrafimy zachować umiaru i planować odpowiedniej ilości posiłków. Ze względu na obecny wzrost cen żywności oraz trudną sytuację gospodarczą, warto przyjrzeć się swoim rzeczywistym potrzebom oraz dokładnie zweryfikować listę zakupów.
 
Najczęściej do kosza trafiają produkty takie jak: pieczywo, owoce i warzywa, produkty mięsne oraz mleczne. Zwykle dzieję się tak z kilku prostych powodów:

  • zepsuło się nam jedzenie,
  • przegapiliśmy termin ważności,
  • kupujemy i gotujemy za dużo,
  • niewłaściwie przechowujemy żywność.

 

Skutki marnowania jedzenia są odczuwalne na różnych płaszczyznach
 
Przede wszystkim wyrzucając żywność, wyrzucamy swoje własne pieniądze. Po drugie działamy na szkodę naszego środowiska, marnując surowce wykorzystywane do produkcji, które i tak mają swoje ograniczone zasoby. Przykładowo wyrzucając zwykłą bułkę z serem, marnujemy aż 100 litrów cennej wody! Marnowanie jedzenia prowadzi również do powstawia ogromnej ilości śmieci, a także wzmożonego uwalniania się metanu, jeszcze bardziej szkodliwego dla klimatu od samego dwutlenku węgla. Na koniec marnowanie jedzenia to też problem społeczny, biorąc pod uwagę fakt, że na świecie głoduje ponad 800 mln ludzi.
 
Większość zmarnowanego przez nas jedzenia można by ocalić
 
Mniej żywności trafiłoby do kosza, gdybyśmy mieli odpowiednią wiedzę, jak właściwie nim gospodarować, przechowywać oraz odpowiednio wykorzystywać jego nadmiar. Brakuje nam odpowiedniej edukacji oraz kampanii społecznych trafiających do świadomości ludzi. Redukcja tego problemu zależy także od wprowadzenia odpowiednich regulacji prawnych, optymalizacji zapotrzebowania i zużycia żywności oraz budowania zbiorowej odpowiedzialności za produkty zarówno po stronie konsumentów jak i producentów.
 
Autor: Karolina Pawłowska
Fot.pixabay.com/ Couleur/ Beautyiseverywhere